Marian został potrącony przez ciężarówkę. Teraz potrzebuje rehabilitacji

Tata tego dnia jak zwykle jechał do pracy rowerem. Robi to od lat i nigdy nic się nie stało. Aż do teraz. Pierwszy raz w życiu otrzymałem taki telefon – wiadomość była niczym uderzenie młotkiem w głowę. Mój tata miał wypadek! Ale co, jak, gdzie??? To się miało okazać dopiero później. Rzuciłem wszystko i pojechałem do szpitala.

Co się stało?

Tato mimo swoich 65 lat na karku zawsze był bardzo aktywnym człowiekiem. Nie potrafił usiedzieć na miejscu. Lubił być w ruchu. Między innymi dlatego do pracy jeździł rowerem.

Wypadek zdarzył się między 5 a 6-tą rano, kiedy jak co dzień tata jechał do pracy. Niestety nie dotarł na miejsce – potrącił go samochód ciężarowy. Co najgorsze kierowca uciekł z miejsca zdarzenia, nie udzielił pomocy potrąconemu tacie. Od wypadku minęło pół roku, ale policja ciągle nie doszła do tego, kto to zrobił.

Tacie pomogli przejeżdżający kierowcy, zawiadamiając pogotowie i policję.

W szpitalu

W szpitalu dowiedziałem się jak bardzo poważny jest stan taty. Po przeprowadzeniu badań i prześwietleń lekarze stwierdzili (cytuję za lekarzami): pęknięcie kości skroniowej i piramidy po stronie prawej oraz złamanie kości ciemieniowej głowy, rozległe stłuczenia w płacie czołowym i skroniowym mózgu, urazy mózgu z krwiakami przymózgowymi, złamania w kilku miejscach lewej ręki, złamania 4 żeber.

Okres po wypadku to kolejne szpitale, do których przewożono tatę – najpierw intensywna terapia, potem neurochirurgia, następnie oddział urazowo-ortopedyczny. Lewa ręka była rozcięta na całej długości – wykonano zabieg repozycji kości z dodanie płyt i śrub.

Tato był konsultowany neurologicznie, neurochirurgicznie, pulmonologicznie, a także psychiatrycznie. Lekarze zaobserwowali również zaburzenia orientacji allopsychicznej, zaburzenia równowagi statycznej i dynamicznej, zniesienie krytycyzmu i sądzenia, stępienie afektu.

Jak teraz czuje się tata?

Po powrocie do domu to nie był już ten sam tata, który mnie wychowywał, uczył, pokazywał jak żyć i jak być dobrym człowiekiem. W związku z bardzo poważnymi urazami głowy jego zachowanie drastycznie się zmieniło. Obecnie zachowuje się irracjonalnie, a nawet bywa agresywny. Ciężko mi przyznać się do tego i o tym pisać, ze względu na stan, w którym się znalazł może zaszkodzić zarówno sobie, jak i innym. Właśnie dlatego został skierowany na konsultacje psychiatryczne.

Jak mam chwilę, żeby pomyśleć, to ciągle pojawia się pytanie: Jak do tego doszło? Dlaczego w ogóle tak się stało? Jak mam jako jego syn się z tym czuć? Przecież tata przed wypadkiem był w pełni sprawnym człowiekiem. Ale po chwili przychodzi chwila opamiętania: nie ma co gdybać, trzeba robić wszystko, co w mojej mocy, żeby poprawić stan taty. Ale jak pomyślę o tym, kierowcy, który potrącił tatę i do tego zwiał z miejsca wypadku, to…

Co dalej?

Z normalnego, stabilnego, energicznego i cieszącego się życiem człowieka, zrobił się mało zaradny, wręcz zagubiony i wymagający opieki starszy człowiek. Nie byłem przygotowany na taką sytuację, ciągle dowiaduję się nowych rzeczy na temat leczenia, opieki, jaką trzeba roztoczyć nad tatą czy wymaganej rehabilitacji. Nikt i nic nie może przygotować na takie zdarzenie – zarówno ja, jak i pozostała rodzina uczymy się niejako w boju, co trzeba zrobić i jak reagować na to, co się dzieje z tatą.

Właśnie dlatego w tym miejscu zwracamy się do Ciebie z prośbą o pomoc. Nie poddaliśmy się, walczymy o tatę i chcemy mu pomóc. Tata potrzebuje stałych konsultacji lekarskich (lekarze różnych specjalności), leków, leczenia, środków pielęgnacyjnych, a przede wszystkim profesjonalnej rehabilitacji.

Sami wykonujemy ćwiczenia z tatą. Zarówno fizyczne, motoryczne, jak i pamięciowe. I to działa! Bardzo dobrze jest widzieć, że wreszcie coś się poprawia. Jego stan fizyczny się poprawił, poza tym zaczął czytać artykuły w gazetach i zaczął pisać. Dla nas to bardzo dużo – to ogromne postępy!

Tato obecnie wymaga praktycznie całodobowej opieki. Jest jako dziecko. Wskazania lekarzy to rehabilitacja. Wiemy już że rehabilitacje jest bardzo droga. Jednak skoro nasze z pewnością nieprofesjonalne próby ćwiczenia z tatą przynoszą efekty, to co by dała profesjonalna rehabilitacja neurologiczna? Potrzebne są także środki na leki, środki pielęgnacyjne.

Proszę o pomoc – każda złotówka jest na wagę złota!

Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w zebraniu środków na rehabilitację oraz leczenie dla mojego taty Mariana. Tato zawsze był bardzo silnym człowiekiem, nigdy o nic nie prosił. Jednak teraz w jego imieniu proszę o pomoc. Jest duża szansa na poprawę sytuacji i stanu taty, potrzeba tylko Twojej pomocy, za co z góry bardzo dziękuję. Jestem wdzięczny za każdą złotówkę.

Adam Szumski, syn Mariana

Darowiznę na rzecz Mariana prosimy przekazywać przelewem tradycyjnym na konto Fundacji Auxilia:

w tytule przelewu wpisując: Dla Mariana.

Marian został potrącony przez ciężarówkę. Teraz potrzebuje rehabilitacji