Przekaż 1% podatku

Co to jest 1% podatku?

1% to po prostu jedna setna podatku dochodowego od osób fizycznych. Osoba posiadająca dochód płaci podatek, a w związku z tym ma możliwość przekazania 1% swojego podatku wybranej organizacji pożytku publicznego (OPP). Dokonuje się tego, wypełniając odpowiednie rubryki części pt. „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” w rocznym zeznaniu podatkowym PIT.

Jeśli podatnik nic nie wpisze do rubryki “Numer KRS” wybranej organizacji pożytku publicznego (OPP), to o przeznaczeniu Twojego 1% podatku decyduje rząd i sejm. Dlatego, nie pozwól na to, żeby decydowali za Ciebie inni, wpisz w odpowiednią rubrykę numer KRS wybranej fundacji, np. Fundacji Auxilia:

NR KRS: 0000 718 766

Na co przeznaczamy 1% podatku?

1% podatku przeznaczony zostaje na cele statutowe Fundacji. Cele statutowe Fundacji zostały opisane tutaj: https://fundacja-auxilia.pl/o-fundacji/. Jednak zebrane środki zostaną przeznaczone przede wszystkim na:

1. Pomoc dla osób z bardzo poważnymi obrażeniami ciała

Przede wszystkim oznacza to pomoc dla osób pokrzywdzonych w wyniku wypadków samochodowych. Mówimy tu o bardzo ciężkich obrażeniach ciała, z którymi Podopieczni Fundacji borykają się najczęściej do końca życia. Dzięki zebranym środkom zapewniamy osobom pokrzywdzonym w leczeniu, rehabilitacji, fizjoterapii, zakupie niezbędnego sprzętu (np. wózek inwalidzki, specjalistyczne łóżka dla osób leżących, specjalny fotelik samochodowy dla dzieci z urazami kręgosłupa i nieporuszających się o własnych siłach).

2. Pomoc dla rodzin osób zmarłych w wypadku

Niestety, w Polsce nadal notujemy bardzo wysoka śmiertelność wypadków drogowych. Przeglądając statystyki, da się oczywiście zauważyć, że w przeciągu ostatnich 10 lat śmiertelność spada, nadal jednak jest ona znacznie wyższa, niż w krajach zachodniej Europy.

Bardzo często w wypadku ginie główny żywiciel rodziny. Pozostała rodzina pozostaje bez środków do życia. Pomagamy wówczas w zapewnieniu środków socjalnych taki jak np. czynsz i inne comiesięczne opłaty za użytkowanie mieszkania, opieka psychologa itp.

Jak możesz pomóc naszym Podopiecznym?

Przeznacz 1% swojego podatku dla konkretnego Podopiecznego. Tak, jest taka możliwość, żeby przeznaczyć swój 1% na etapie wypełniania PIT dla konkretnej osoby. Zapoznaj się z poniższą instrukcją – jak to zrobić?

1% dla konkretnego Podopiecznego

Podczas wypełniania druku zeznania PIT w części pt. „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” należy we właściwy sposób uzupełnić poszczególne rubryki. Jest najlepsza forma podarowania komuś swojego podatku. Masz wówczas pewność, że dana kwota zostanie przeznaczona dokładnie na tego Podopiecznego, którego wpisze do PIT-u. Historie naszyh Podopiecznych zostały opisane tutaj: https://fundacja-auxilia.pl/aktualnosci/

Dowiedz się, jak wypełnić PIT:

1. W polu pt. „Numer KRS” należy wpisać numer KRS FUNDACJI AUXILIA, czyli: „0000718766”.
  2. W polu pt. „Wnioskowana kwota” należy wpisać sumę, którą osoba wypełniająca PIT chce przekazać na rzecz Podopiecznego. Uwaga: Kwota ta nie może przekroczyć 1% kwoty należnego podatku – po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.
  3. Kolejna rubryka to „INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE”. Tutaj w polu pt. „Cel szczegółowy 1%” należ wpisać imię i nazwisko Podopiecznego, a także czterocyfrowy numer identyfikacyjny Podopiecznego (numer jest nadawany i podawany przez Fundację). Czyli: „Imię Nazwisko, czterocyfrowy numer”.
  4. Pole „Wyrażam zgodę” należy oczywiście zakreślić krzyżykiem „x”.

1% dla Fundacji Auxilia na cele statutowe

Możesz także przeznaczyć swój 1% po prostu na Fundację Auxilia, a konkretnie na cele statutowe Fundacji.

Podczas wypełniania druku zeznania PIT w części pt. „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” należy we właściwy sposób uzupełnić poszczególne rubryki. I tak:

Pomóż osobom pokrzywdzonym przez los

Przekazując swój 1% podatku czynisz dobro. Pamiętaj, żeby wypełnić odpowiednią rubrykę w swoim zeznaniu podatkowym. Pomóż konkretnym osobom: Historie naszych Podopiecznych, dla nich cenna jest każda złotówka i każda pomoc. Pamiętaj, że KRS Fundacji Auxilia to:

NR KRS: 0000 718 766

Przekaż 1% podatku poprzez darmowy program PITax

Swój 1% podatku możesz także przekazać, korzystając z darmowego rozwiązania do wypełniania PITów online, czyli programu PITax. Wystarczy, że klikniesz poniższy baner, żeby przejść do rozliczenia PIT-u online. Numer KRS Fundacji Auxilia zostanie dopisany do Twojego PIT-u automatycznie.

Rozlicz PIT Online

Rozliczenie PIT realizowane jest w ramach projektu PITax.pl dla OPP przy współpracy z IWOP.