Przekaż 1,5% podatku

Podaruj 1,5% podatku osobom pokrzywodzonym w wyniku wypadków

Co to jest 1,5% podatku?

1,5% to po prostu półtora setnej podatku dochodowego od osób fizycznych. Osoba posiadająca dochód płaci podatek, a w związku z tym ma możliwość przekazania 1,5% swojego podatku wybranej organizacji pożytku publicznego (OPP). Dokonuje się tego, wypełniając odpowiednie rubryki w rocznym zeznaniu podatkowym PIT – w części pt.: „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1,5% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” .

Jeśli podatnik nic nie wpisze do rubryki “Numer KRS” wybranej organizacji pożytku publicznego (OPP), to o przeznaczeniu Twojego 1,5% podatku decyduje rząd i sejm. Dlatego, nie pozwól na to, żeby decydowali za Ciebie inni, wpisz w odpowiednią rubrykę numer KRS wybranej fundacji, np. Fundacji Auxilia:

NR KRS: 0000 718 766

Na co przeznaczamy 1,5% podatku?

1,5% podatku przeznaczony zostaje na cele statutowe Fundacji. Cele statutowe Fundacji zostały opisane tutaj: O Fundacji. Zebrane środki zostaną przeznaczone przede wszystkim na:

1. Pomoc dla osób z bardzo poważnymi obrażeniami ciała

Przede wszystkim oznacza to pomoc dla osób pokrzywdzonych w wyniku wypadków samochodowych. Mówimy tu o bardzo ciężkich obrażeniach ciała, z którymi Podopieczni Fundacji borykają się najczęściej do końca życia. Dzięki zebranym środkom zapewniamy osobom pokrzywdzonym w leczeniu, rehabilitacji, fizjoterapii, zakupie niezbędnego sprzętu (np. wózek inwalidzki, specjalistyczne łóżka dla osób leżących, specjalny fotelik samochodowy dla dzieci z urazami kręgosłupa i nieporuszających się o własnych siłach).

2. Pomoc dla rodzin osób zmarłych w wypadku

Niestety, w Polsce nadal notujemy bardzo wysoką śmiertelność wypadków drogowych. Przeglądając statystyki, da się oczywiście zauważyć, że w przeciągu ostatnich 10 lat śmiertelność spada, nadal jednak jest ona znacznie wyższa, niż w krajach zachodniej Europy.

Bardzo często w wypadku ginie główny żywiciel rodziny. Pozostała rodzina pozostaje bez środków do życia. Pomagamy wówczas w zapewnieniu środków socjalnych, takich jak np. czynsz i inne comiesięczne opłaty za użytkowanie mieszkania, opieka psychologa itp.

Jak możesz pomóc naszym Podopiecznym?

Przeznacz 1,5% swojego podatku dla konkretnego Podopiecznego. Tak, jest taka możliwość, żeby przeznaczyć swoje 1,5% na etapie wypełniania PIT dla konkretnej osoby. Zapoznaj się z poniższą instrukcją.

1,5% dla konkretnego Podopiecznego

Podczas wypełniania druku zeznania PIT w części pt. „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1,5% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” należy we właściwy sposób uzupełnić poszczególne rubryki. Jest to najlepsza forma podarowania komuś swojego podatku. Masz wówczas pewność, że dana kwota zostanie przeznaczona dokładnie na tego Podopiecznego, którego wpiszesz do PIT-u. Historie naszych Podopiecznych zostały opisane tutaj: Historie Podopiecznych.

Dowiedz się, jak wypełnić PIT:

1. W polu pt. „Numer KRS” należy wpisać numer KRS FUNDACJI AUXILIA, czyli: „0000718766”.
  2. W polu pt. „Wnioskowana kwota” należy wpisać sumę, którą osoba wypełniająca PIT chce przekazać na rzecz Podopiecznego. Uwaga: Kwota ta nie może przekroczyć 1,5% kwoty należnego podatku – po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.
  3. Kolejna rubryka to „INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE”. Tutaj w polu pt. „Cel szczegółowy 1,5%” należy wpisać imię i nazwisko Podopiecznego, a także czterocyfrowy numer identyfikacyjny Podopiecznego (numer jest nadawany i podawany przez Fundację). Czyli: „Imię Nazwisko, czterocyfrowy numer”.
  4. Pole „Wyrażam zgodę” należy oczywiście zakreślić krzyżykiem „x”.

Instrukcja wypełnienia PIT-u w celu przekazania swojego 1,5% podatku na rzecz Organizacji Pożytku Publicznego (OPP)

1,5% dla Fundacji Auxilia na cele statutowe

Możesz także przeznaczyć swoje 1,5% podatku po prostu na Fundację Auxilia, a konkretnie na cele statutowe Fundacji.

Przekaż 1,5% podatku na cele statutowe Fundacji Auxilia

Jak wypełnić PIT na cele statutowe Fundacji Auxilia:

Podczas wypełniania druku zeznania PIT w części pt. „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1,5% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” należy we właściwy sposób uzupełnić poszczególne rubryki. I tak:

Pomóż osobom pokrzywdzonym przez los

Przekazując swoje 1,5% podatku czynisz dobro. Pamiętaj, żeby wypełnić odpowiednią rubrykę w swoim zeznaniu podatkowym. Pomóż konkretnym osobom: Historie naszych Podopiecznych, dla nich cenna jest każda złotówka i każda pomoc. Pamiętaj, że KRS Fundacji Auxilia to:

NR KRS: 0000 718 766

Jak sprawdzić czy dana fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP)?

Wszystko pięknie, tylko w jaki sposób można zweryfikować czy konkretna fundacja posiada status OPP, czyli inaczej mówiąc faktycznie jest Organizacją Pożytku Publicznego? Nic prostszego! Istnieje oficjalna organizacja posiadająca takie rejestr, a jest nią: Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. Na podstronie tej organizacji https://niw.gov.pl/opp/wykaz-opp/, podając nazwę fundacji, jej numer KRS bądź NIP możesz sprawdzić, czy fundacja należy do OPP.